2011. október 21., péntek

Hogyan...találjuk meg a(z őszi) stílusunkat?

Ahogyan már említettem, új sorozaton gondolkodom egy ideje, aminek első részét hoztam most el. A "Hogyan...?" című sorozattal különböző módszereket vagy kérdésekre adott válaszokat szeretnék feltárni, ami sokunkat foglalkoztat, vagy kezdő létünkre nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá, esetleg szeretnénk pontosítani a tudásunkat az adott témában. Illetve, tartalmazni fog tippeket, amik remélem, hogy hasznosnak bizonyulnak majd. Én nagy örömmel vágok ebbe bele, remélem a fogadtatás is hasonló lesz. 


A stílus olyan dolog, amit nem tudsz leakasztani egy üzlet kirakatából sem, sőt talán egy egész pláza sem nyújt ebben segítséget. A divatházak és magazinok elárasztanak különböző színekkel, anyagokkal, fazonokkal, és méretekkel, amik közül néha elég nehéz kiválasztani a saját stílusunkhoz illőt. Már, ha tudjuk, hogy milyen is pontosan a stílusunk. 

Biztosan előfordult Veled is, hogy nagy örömmel megvettél egy ruhát vagy kiegészítőt, aztán hordat egyszer vagy kétszer és rájöttél, hogy ez valahogy sehogyan sem passzol hozzád. Hogy ez többet ne nagyon forduljon elő, összeállítottam egy rövid listát, ami segíthet, hogy csupa jó vételed legyen ezentúl!

1. Készíts kollázst!
Talán egy kicsit iskolás feladatnak tűnhet, ugyanis ehhez a lépéshez szükséged lesz ollóra és ragasztóra, valamint a kreativitásodra is! Ahhoz, hogy megtaláld a saját stílusodat, először egészben kell látnod azt, ami rád jellemző, hogy egy tiszta kép legyen a fejedben saját magadról!

Vegyél elő egy vagy akár több divatmagazint, és az ollóval a kezedben lapozgasd végig őket.(Ha sajnálod szétnyírbálni, akkor vegyél az aktuális szám(okból) még egyet inkább. Ennek a feladatnak az a lényege, hogy ne gondolkozz, hanem a megérzéseidet kövesd. Vágd ki azokat a képeket amik elsőre megtetszenek: ezek lehetnek képek ruhákról, kiegészítőkről, modellekről, de akár kereshetsz reklámkampányokat, természeti fotókat, állatokat tartalmazóakat is. Csak hagyatkozz az első benyomásra, ne azon gondolkodj, hogy ilyen vagy olyan darabot egyáltalán mernél-e hordani, vagy megengedheted-e magadnak anyagilag.

Ha ezzel készen vagy, és tetemes mennyiségű anyagod van, ragaszd fel ezeket egy A/3-as vagy akár nagyobb lapra. A képek elhelyezése is sokat el fog árulni rólad - pl. hogy bohém vagy vagy inkább visszafogott. Legyen ez a kollázs a Te személyes kis világod, merülj el benne és élvezd az elkészítését.

2. Pakolj ki!
Na igen, a stílusod megtalálása időigényes feladat! Most viszont már van elképzelésed és viszonyítási alapod az első lépés után. Nincs más hátra, mint, hogy felmérd, hogy "miből élsz". Ennek a legegyszerűbb módja, ha kipakolj mindent, egyenként számba veszed, összehasonlítod a kollázsoddal az adott darabokat. Vajon beleillenek a saját magadról elképzeld képbe, vagy csak azért hordod még mindig őket, mert sajnálod kidobni/megszoktad a viselését/ nem engedhetsz meg magadnak új dolgokat?

Ha szükségesnek érzed válogasd szét őket két külön csoportba (1. ami illik az elképzelésedhez 2.amit más okból tartottál meg). Mivel saját magadról van szó, biztosan nagyobb számban lesznek azok a darabok, amik a kollázsodhoz passzolnak. Ha nem így van ne keseredj el, ez azt jelenti, hogy egészen új önmagad fedezted fel!

A két csoportot ezentúl különítsd el egymástól, úgy pakolj vissza a szekrényedbe. Ugye, hogy máris tisztábban látod a dolgokat?

3. Kérj segítséget!


Biztosan van olyan barátnőd, vagy ismerősöd, aki jól ismer Téged és akiben megbízol, otthonosan mozog a divatban és nem fél kimondani a véleményét. Harmadik lépésben az ő segítségére lesz szükséged. Egyik csajos délutánotok alkalmával, vagy csak spontán, mutasd meg neki a kollázst amit készítettél. Kérd ki a véleményét róla, és a ruháid 2 csoportjáról is.

Az ő feladata nem az lesz, hogy visszarettentsen a stílusod kialakításában, így ne kövesd szóról szóra az ő véleményét arról amit csináltál. Inkább kérd ki a tanácsát, mondja el, hogy ő milyennek lát téged kívülről, illetve beszéljétek meg, milyen darabok állnának Neked jól ebből a stílusból (gondolj itt a testalkatodra, anyagfajtákra...stb.) Ha szükséges próbálgasd fel azokat a ruháidat amiket az első csoportba tettél, és pontozza ő, hogy mennyire hangsúlyozza az előnyös vonásaidat és személyiségedet. Máris közelebb kerültél az igazi stílusodhoz!

4. Listázz!
Ezt már egyedül kell végezned, az előző 3 lépés alapján leszűrt tapasztalataidból. Mivel a szó elszáll, és az írás marad meg, ezért végy egy füzetet, és írj fel mindent, ami eszedbe jut. Összeírhatod a kedvenc darabjaidat, amiktől semmiképpen nem szeretnél megválni, hogy milyen darabok hiányoznak a ruhatáradból az első lépések alapján, hogy milyen színekben képzelsz el magadon egy adott darabot. De listázhatod az ékszereidet, vagy olyan kiegészítőket, amik segítségével olcsón feldobhatod a szettjeidet.

Végül, érdemes egy költségvetést is készítened a kívánt dolgokról : mennyibe kerülne a ruhatárfrissítés, vannak-e pénztárcabarát ötleteid, illetve mennyit szánsz arra, hogy mindezt kivitelezd.

5. Valósítsd meg!

Egyik terv sem ér semmit, ha megmarad elméleti szinten. Most már tudod mit szeretnél, hogy mit engedhetsz meg magadnak, szóval vágj bele! Ne riadj meg saját magadtól, ha valamit egyszer felírtál a listára azt valószínű, hogy szeretnéd. Merj felpróbálni/kipróbálni olyan darabokat, amiket eddig csak messziről néztél! Ha jól végezted a dolgod, úgy fogsz minden nap elindulni, hogy harmóniában vagy önmagaddal, ami kihat majd a kisugárzásodra, és a környezeted is meg fog erősíteni abban, hogy jól nézel ki, amitől még nagyobb önbizalmad lesz! Hidd el, ez önbeteljesítő folyamat! :)

Puszi: T

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...