2011. november 20., vasárnap

Hogyan...orvosoljuk a hajbaleseteket?

Általánosságban leginkább divatról írok, néha egy-egy sminkteszttel megfűszerezve, az egyre borzalmasabb időjárás viszont arra ihletett, hogy ejtsek néhány szót a hajról is, hiszen ahhoz, hogy tündökölj nem elég, hogy divatos holmikat és szuper sminket viselj, de a hajadnak is tökéletesnek kell lennie. Most néhány hajbalesetről lesz szó röviden, illetve arról, hogy hogyan húzd ki magadat a csávából, ha netalán belefutsz az egyikbe.


1. Hogyan bontsd ki a hajadat, ha belegabalyodott szárításkor a körkefébe?
Elég hideg az idő most már, így egyikünk sem engedheti meg magának, hogy hajmosás után csak úgy magára és a meleg levegőre hagyja a száradást. (Persze ez a legegészségesebb a hajnak, de ősszel és télen kötelező az alapos szárítás a saját hajhagymáid érdekében.)

Velem előfordult már, hogy a vizes hajamat körkefével szerettem volna kicsit igazítani, de a nedves tincsek teljesen rátekeredtek, és minél inkább "csapdába estek", én annál inkább rángattam kétségbe esve, lelki szemeim előtt azzal a képpel, hogy hogyan kell majd ollóval megszabadítani kínjaimtól (és fürtjeimtől). A tanács tehát a következő:

  • Ne pánikolj és ne rángasd a tincseket! Ettől csak még szorosabb lesz a gubanc.
  • Tűzd fel az ép tincseket, nehogy a nagy műveletben még több haj kerüljön a kefére.
  • Óvatosan, lépésről lépésre szabadítsd ki a hajszálakat a keféről, és ezeket is tűzd a többi közé.
  • Szurkáld át a gubancot! Használj hegyes nyelű fésűt, kötőtűt és bontsd le a maradék hajat a keféről.
  • A művelet során megrongálódott hajszálakat fújd át vagy kend be kimosást nem igénylő hajbalzsammal, így visszakapják eredeti szerkezetüket.
Megelőzés: Nem szabad a kefe hosszánál szélesebb hajtinccsel dolgozni. A tincseket mindig emeld fel és tartsd távol a fejedtől, amikor felcsavarod őket a körkefére. (Olyankor is összegubancolódhat ugyanis a hajad, ha feltekerésnél figyelmetlenségből a felcsavarás alatti részeket is érinted.)

2. Hogyan javítsd fel az elrontott hajszínt?

A csúnya narancsos hajtövek sohasem fognak divatba jönni. Ugyan tanácsolt, hogy a hajfestést inkább bízd a fodrászra, mert akkor lesz igazán profi és szép az eredmény, de a mai gazdasági helyet (és úgy alapból a magyar) nem mindenki számára teszi ezt a "luxust" lehetővé, így marad az otthoni hajfestés. Ha mégsem azt az eredményt kaptad, amire számítottál akkor viszont:
  • Minél előtt fordulj szakemberhez. Ha otthon, saját kezűleg akarod megoldani a problémát csak rontasz a helyzeten. (Feltéve, ha nem határoztad el, hogy a szőke helyett, neked jó lesz a fekete hajszín is!) Mivel a már festett tincsek helyreállítása bonyolultabb feladat, így talán többletköltségekre is fel kell készülnöd.
  • Ha erre nincsen pénzed, de valamit mégis kezdeni akarsz a hajaddal, akkor jó megoldás - bár időigényes - az állandó göndörítés. A hullámok ugyanis elrejtik az elfuserált hajszínt, így az kevésbé lesz feltűnő.
Megelőzés: Soha ne vágj bele a hajfestésbe óra nélkül! A dobozra nem véletlenül van felírva a hatóidő, azt minden esetben tartsd be és ne lépd túl egy perccel sem!

3. Hogyan leplezd el a félresikerült frufruvágást?

A frufru az elmúlt 1-2 évben megint nagyon nagy divat lett, hiszen a legtöbb arcformához remekül passzol. Én azt tapasztaltam, hogy a frufru mindig gyorsabban nő, mint a haj többi része (legalább is az állandó formázási kényszer miatt így éreztem). Ha nem akarsz hetente vagy kéthetente fodrászhoz járni, akkor magad fogod otthon igazítani. Éppen ezért nagy az esély rá, hogy egyik alkalommal nem úgy sikerül, ahogy képzelted.
  • Fésüld félre a csonkán marad "remekművet"! A hajat válaszd el a hosszabb tincsektől, majd fésüld őket keresztbe, hogy eltakarják a rövidebb részeket.
  • Szükséged lesz egy kis zselére, mivel tincsezned kell a frizurát. Minél több tincsből áll ugyanis, annál jobban el tudod terelni a figyelmet az egyenetlenségről. Oszlass el a tenyereden egy kevés zselét, majd pödörd meg a tincseket a hajgyökerektől a végéig.
  • Ha menthetetlen az ügy, használj divatos fejkendőt vagy hajpántot, amit a hajad vonalára teszel. Sajnos addig kell így rejtegetned a frufrut, amíg el nem éri újra a kellő hosszt.
  • Ha még a félrevágás után is elég hossz áll a rendelkezésedre, egyszerűen tupírozd meg egy kicsit és tűzd hátra, majd hajlakkal rögzítsd, hogy véletlenül se bukjanak előre kósza szálak.
Megelőzés: Ha nem vagy biztos a saját kezedben, inkább áldozz a fodrászra, vagy bízd magad egy ügyes kezű barátnődre, aki szemből talán jobban "átlátja" majd, hogy mennyi az annyi. Ha mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy te csináld, akkor figyelj rá, hogy a hajad mindig legyen teljesen száraz vágás előtt, így győződj meg róla, hogy éles ollót használsz.

4. Mi a helyzet akkor, ha hajsütővassal/hajvasalóval megégetted magadat?

Egy újabb élethelyzet, amit saját tapasztalatból merítettem. A hajvasalás/sütés ugyanis ma már mindennapos művelet, de a reggeli rohanásban és kapkodásban a 200 °C már nem játék. Ha veled is megtörténik számolj a késéssel, és tedd a következőket:
  • Előzd meg a gyulladást! Keress azonnal jeget és tedd közvetlenül az égésre, majd hagyd rajta 10-15 percig. Lehet, hogy szükség lesz rá, hogy többször megismételd.
  • Határozd meg, hogy hanyadfokú égési sérülést szereztél. Az első fokúnál a bőr vörös és nem hólyagosodik, a másodfokú viszont már gyulladt. A hajvasalás okozta sebek, általában véve az elsőbe tartoznak.
  • A fertőzés elkerülése érdekében naponta legalább 2x krémezd be a bőröd valamilyen fertőtlenítő hatású krémmel, valamint érdemes kerülni a közvetlen napfényt (ezzel a mostani időben nincs is nagy probléma.)
  • Ne sminkeld az égett területet, inkább húzz az arcodba néhány tincset, úgy takard el az égést.
Megelőzés: Hajvasalás közbe tegyél műanyag fésűt a bőröd és a vas közé. Ez nem melegszik fel a hőtől, és nem túl vastag, tehát elég közel engedi a hajsütőt/hajvasalót a hajadhoz. Állítólag ezt vetik be a profi fodrászok is például fotózások alkalmával, hiszen egy modell vagy médiaszemélyiség nem engedheti meg magának, hogy égett fejjel mászkáljon.

5. Hogyan dobd fel a frizurád?

A nyirkos időben mindenkivel előfordul, hogy a haja kezelhetetlenné válik és lelapul, ami persze elkeseredéshez, és állandó harchoz vezet a hajkoronáddal.
  • Minden nedvességet rázz ki a hajadból! Hajszárítással feldobhatod a hajad volumenét, persze előtt törölközővel fuss át rajta, pláne, ha eláztál, megizzadtál, vagy a sapka alatt megnedvesedtek a fürtjeid.
  • Tupírozd a hajtöveket! Fogj egy sűrű fogú fésűt, majd a hajtövek alsó részénél húzkodd fel és le.
  • Ha nincs jobb ötleted, kösd lófarokban. Fogd össze a tarkód közepén a hajkoronád, majd gumizás előtt emeld meg kicsit az egészet, hogy a fejed tetején lévő hajtövek is megemelkedjenek. Ezután szorosan(!) hajgumizd össze közvetlenül a fejbőrödnél. Ha fel szeretnéd még jobban dobni, használj díszített hajgumikat.
Megelőzés: Ne használj túl sok hajformázót! Ha mégis formázol, használ hajtőemelő és volumenfokozó szereket, a hajhab nedves időben nem a legjobb megoldás. Szárítás közben pedig hajtsd lefelé a fejedet, és közvetlenül a tövekre fújd a meleg levegőt.

Nekem ezek a tippek mindig segítenek, ha baj van, remélem Téged is kihúznak majd a csávából, ha úgy alakul. A hangulatod ugyanis azon is múlik, hogy mennyire vagy elégedett fejed ékével. :)

Puszi: T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...