2011. november 5., szombat

Hogyan...legyen "divatos" a profilunk?

Magazinokat bújunk, blogokat látogatunk, kirakatokat nézegetünk, vásárolunk, cserélgetünk, sminkelünk, öltözködünk... A sort bátran lehetne sorolni, mert rengeteg minden megteszünk azért, hogy jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, és divatosak legyünk. Közben viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni a "másvilágról", amit a XXI. század kínál számunkra.

Igen, az internetes portálokról, közösségi oldalakról beszélek. Mostanra ez vált az első számú információs forrássá mindenki számára, ezért nem árulok zsákbamacskát, ha azt írom, igenis NAGYON ODA KELLENE FIGYELNI, hogy hogyan is festünk a cyber világban. Ugyanis lehetünk a legdivatosabbak "idekint", ha egészen más kép tükröződik rólunk egy olyan helyen, melyre naponta több millióan lépnek fel.
Összeszedtem azokat a pontokat, amikre jó odafigyelni az internetes profilunkkal kapcsolatban. A Facebook-on keresztül fogom szemléltetni őket, mert az legtöbbünk számára szerintem ismeretes, de ha nem is az, a többi oldal is hasonló most már hozzá.

1. Profilkép
Először is, a képen Te legyél rajta! Nagyon aranyosak ugyan a különböző rajzfilmfigurák, kiscicák és kiskutyák, sőt a gyereked is, viszont a közösségi oldalak általában arra jók, hogy Téged találjanak meg rajta, amiben egy tájkép, anime figura vagy egy csokor virág...stb. nem fog segíteni. Ha mégis nagyon tetszenek ezek, vagy csinálj nekik külön albumot, vagy  nyomtasd ki és tedd ki a falra.

Milyen legyen akkor a profilképed? Egy divatos profilképen jól látszódsz, rendesen van elforgatva, szépen kivehető az arcod. Legjobb, ha egyedül vagy rajta, viszont ha mégis olyat szeretnél, amin más személy is szerepel, akkor korlátozd azok számát 1-2-re. A csoportképeknek megint csinálhatsz saját albumot.

A fényképen lehetőleg mosolyogj, de mindenképpen vágj természetes arcot, a fintoroknak és arcvágásoknak nincsen helye. Ügyelj rá, hogy a ruhád rendezett legyen, ne mutasson túl sokat (pl. ne hajolj be rajta) és a hajad is ápolt és rendezett legyen (természetesen ahogy minden nap törekszel rá.) Nagyon fontos, hogy figyelj a háttérre, az passzoljon a kép hangulatához! A példa kedvéért: alkalmi vagy elegáns öltözetben például ne az udvarban található téglarakás előtt pózolj(atok).

Meg kell említeni ezen a ponton azokat a képeket is, amin más jelöl meg téged. Bizonyára tudod, hogy ezek a képek is ugyanúgy megjelennek a profilod alatt, így nem árt néha végignézni, hogy pontosan ki is "tag"-elt be és éppen hol. A számodra nem kívánatos olyan fényképeket, amik kellemetlen helyzetbe hoznak, minimum távolítsd el a profilodról (azzal, hogy megszünteted a bejelölést), és kérd meg az illetőt, hogy törölje a fényképet.

2. Családi állapot
A státuszod legyen a valós állapotokat tükröző. Biztosan nagyon vicces dolog a legjobb barátnőddel "kapcsolatban" lenni, vagy váltogatni az "eljegyezve" és "házas" kategóriákat, de inkább légy felnőtt (vagy érett) és a valódi státuszodat írd ki. Vagy azt, vagy inkább semmit.

Ugyanez vonatkozik a családtagok megjelölésére is. Sok profilnál láttam, hogy baráti körök egész nagy családot hoznak össze a Facebook-on keresztül. Értsd, hogy mindenki mindenkinek a nővére, öccse, bátyja ésatöbbi. Ha ennyire szoros baráti kapcsolataid vannak, akkor azt inkább a viselkedésed és a tetteid tükrözzék, ne a vérrokonoknak fent tartott családfád.

3. Kedvencek, érdeklődés
Az ilyen jellegű kiírásoknak az a célja, hogy kicsit bepillantást nyújts a külvilágnak a dolgaidba. A kulcsszó itt a: kicsit. Nem kell az egész életedet idézetekben elregélni, vagy felsorolni az összes kedvenc Született feleségek epizódodat, kipakolni, hogy milyen szín, virág, mesehős...stb. lennél. Egy 2-3 mondatos bemutatkozó szöveg, 1-2 kedvenc film és zeneszám bőven elég. Ráadásul ne feledd: a profilodhoz sokszor munkáltatók/ tanárok is hozzáférnek. Ezért is fontos, hogy megbízható, komoly de kedves embernek látszódj a képernyőn keresztül.

Továbbá: ne "lájkolj" mindent! Itt nem az olyan jellegű oldalakra gondolok, akik hírfolyamát szeretnéd viszontlátni az üzenőfalon. Természetesen az ilyen "lájkok" is azt jelzik, hogy van egy meghatározott érdeklődési köröd és szeretsz nyitott szemmel járni a világban. Viszont ne tedd tele a saját faladat mindenféle idézetekkel, illetve olyan oldalak linkjeivel amik vicces képeket, történeteket, fotókat tartalmaznak. (1-2 frappáns lájk természetesen belefér, de ha a 20. képet akarod éppen tetszik-elni a demotivalo.net-en, akkor azért gondolkozz el egy pillanatra. Ettől inkább tűnsz majd szétszórtnak és kétségbeesettnek, mint magabiztosnak és sikkesnek.)

4. Mi járjon a fejedben?
A profilod egy másik sarkalatos pontja, hogy miket posztolsz. A kiírásaid legyenek értelmesek, és mindig ellenőrizd a helyesírást. Biztosan Te is elolvasgatod amiket a barátaid kiírnak. Gondolkodj el, hogy mennyire befolyásolják ezek a mondatok a véleményedet azokról a személyekről. Na,ugye?

Nem kell időjárást jelentened ("Jaj, de jó esik..:/", "Ó, hogy fúj a szél :@", "Esik a hóóó *.*"...stb.), sőt köszöngetnek sem kell minden nap mindenkinek, de az aktuális ebédedre sem lesz kíváncsi a közösség elhiheted. Ide tartoznak még a "minden barátodnak küldj szívet" és a "lájk és küldök üzenetet, megmondom a véleményem, kiírok ezt, meg azt). Szerintem nem kell ragoznom tovább, érti mindenki.

5. Mobil - net
Nagyon hasznos, hogy egy okostelefonnal ma már Tiéd a világ. Sőt, ha kevésbé okos, a közösségi oldal akkor is. Viszont mindig tartsd észben, hogy attól, hogy a telefonod a Te magán szférád, attól még a nagyvilágba készülsz posztolni éppen! Valamint ha már itt járunk, (egyáltalán nem a divathoz kapcsolódik, de) fontos szót ejteni arról, hogy mikor is lógj a telefonoddal a neten. Üzleti megbeszélésen mondanom sem kell, hogy nem illik, de az etikett azt mondaná, hogy ugyanez a helyzet akkor is, ha órán ülsz, vagy társaságban vagy.

Ez persze csak néhány támpont volt, a közösségi oldalak népszerűségének köszönhetően egy egész könyvet lehetne tényleg erről írni. Mégis úgy gondolom, már ha ezt a pár tanácsot megfogadod, közelebb kerülhetsz a divatos profil fogalmához. És ha a profilodat annak titulálják, akkor az Rád is vonatkozik!

Puszi: T

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a cikk, teljesen egyetértek. Néhány ember már nem tudja mit kezdjen magával a közösségi oldalakon.. Ezzel azért elég erősen lehet befolyásolni az első benyomást magunkról.. Én nem gondolom hogy a közeli ismerőseimen kívül bárkinek köze lenne a magánéletemhez, úgyhogy nem is osztok meg személyes információkat.. És tisztában vagyok azzal is, hogy gyakorlatilag senkit nem érdekel, hogy éppen merre járok vagy hogy mikor készülök lefeküdni..:D És a falra tudok mászni amikor már huszadszorra látom ugyanazt a demotiválós képet az üzenőfalamon.
    A legjobb újítás a facebookon, hogy megjelent az ismerősök listázása, úgyhogy mostanában ha felmegyek is csak azoknak a közeli barátaimnak a bejegyzéseit nézem meg amik tényleg érdekelnek is:D

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértek azzal amiket írtál, azért is gondoltam, hogy összeszedem azokat a dolgokat amire figyelni kellene. A mai világban már nem elég, ha kimész az utcára és ott mutatsz magadról valamit, ha más meg rád keres és teljesen más képet alkot rólad. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...