2010. január 29., péntek

Versace

Szépen lassan de azért jelentkezgetünk, és a tempónk miatt sajnos nem tudunk elégszer bocsánatot kérni, de reméljük azért nem pártolsz el az oldaltól. Ha fogalmazhatunk így, erre a hétre a Versace-divatházról terveztünk egy kis összefoglalót.

A divatház története
Alapítás éve: 1978.
Központ:Milánó, Olaszország

Ha a Versace névre gondolunk legtöbbünknek egyből Donatella neve ugorhat be, ám azt csak a nagy szakértők tudják, hogy bátyja, Gianni alapozta meg a márkát.

Gianni 1946-ban született (nővére, Tina, 12 éves korában meghalt egy rosszul kezelt tetanuszfertőzés miatt) és testvéreivel együtt Reggio di Calabriában nevelkedett. Anyjuk varrónő volt, így Gianni már fiatalon kapcsolatba került a ruhákkal és a divattal. Felnőve Milánóba ment szerencsét próbálni, míg húga, Donatella Firenzében tanult nyelveket. 1978-ban az olasz divat fővárosában, Milánóban megnyitotta első saját üzletét. 1982-ben találkozott Antonio D' Amics modellel, akivel kapcsolatuk egészen haláláig tartott. A nyolcvanas években aztán Donatella is beszállt az üzletbe, és a következő két évtizedben együtt irányították a birodalmat. Míg Gianni a tervezéssel, addig Donatella a cég reklámozásával foglalkozott.


Az olasz álomnak egy tragédia vetett véget: a homoszexualitását nem titkoló Gianni 1994-ben ismerkedett meg Andrew Cunanan-nel. Andrew-t szakértők szerint boldogtalan gyerekkora, a rázúdított túlzott szeretet és a szülői elvárások készítették ki, így a homoszexuális férfi a drogokhoz menekült, ami csak rontotta az állapotát - egészen odáig, hogy ámokfutásba kezdett. Gianni előtt még két volt szeretőjét ölte meg hidegvérrel, majd miután Gianni-t lelőtte Miami-i házában, magával is végzett.

A tervező hamvait a Comói tóba szórták, s tiszteletére nagyon jó barátja, Elton John 1997-ben megjelent The Big Picture című albumát Gianninak ajánlotta. Temetésén részt vett Diana hercegnő is, aki mindig is támogatója és jó barátja volt a tervezőnek.A kreátor halála után a birodalom a családtagokra szállt. A Versace divatház felét Allegra Versace, Donatella lánya birtokolja, a fennmaradó rész pedig Donatella és a harmadik testvér, Santo lánya, Francesca között oszlik meg.



Gianni és unokahúga, Allegra



Donatella és Allegra manapság

2004-ben Allegra 18 éves lett ami azt jelentette, hogy körülbelül félmilliárd dollárral lett gazdagabb, és az övé lett a végső szó a céget érintő minden fontos döntésben. Eközben Donatella a tervezési vonallal foglalkozik.

A Versace-stílus

Donatella az elmúlt több mint egy évtizedben tovább fokozta a márka által sugallt luxust és party-girl imázst. A csillogás, az arany, a feltűnő tónusok és a test sziluettjének szűk ruhákkal történő hangsúlyozása mind-mind a Versace ház védjegyei a mai napig. Az egyik talán legemlékezetesebb ruha a Liz Hurley által viselt hatalmas biztosítótűkkel megbolondított darab. Igazán jól tükrözi azt a merészséget amit a divatház képvisel.(Én személy szerint egy kicsit túlzásnak tartom egy hivatalos összejövetelre ezt a kreációt, de a hatásvadász célját mindenképpen elérte a ruha).


A Versace-ruhák főszereplővé teszik a testet, s olyan anyagokat társítanak egymáshoz, mint a műanyag és a textil, vagy a műanyag és a bőr. Kiemelt szerepet kapnak még mindig a biztosítótűk és csatok. Kreációi ugyanakkora világhírrel és sajtóval rendelkeznek mint bármelyik hollywood-i "A-listás" divattervező ruhája. Éppen ezért a vörös szőnyeget is előszeretettel birtokolják.


Angelina Jolie a 2009-es Golden Globe díjátadón



Penelope Cruz a 2007-es Oscar-gálán















Versace 2010 tavasz/nyár


2010-ben új arcot választott magának a divatház, mégpedig Mick Jagger lánya,Georgia May személyében. Divatjósok szerint az ő szereplésével új szakasz kezdődik a cég életében.




Az új kollekció:a Versace 2010-es tavaszi-nyári női kollekcióját egy különös fantáziavilág hívta életre. A divattervező ruháit ugyanis Tim Burton filmje, az Alice Csodaországban ihlette. Versace "mesehősei" ugyan színvilágukban megőrizték a kislányos bájt - pasztell rózsaszínben, sárgában, zöldben és lilában tündökölnek -, ruháik vonalvezetése viszont inkább szexi, mint ártatlan.





A színes, lágy esésű ruhákon fémesen csillognak a láncok, a teljesen átlátszó minin csak néhány vonal kanyarog, a comb vonala azonban így is jól látható. A sztreccsanyagok szépen követik a domborulatokat, és míg a ruhák pasztellszínekben, addig a nadrágkosztümök feketében és fehérben játszanak.

Ha bejön neked ez a stílus, mindenképpen a fent említett színeket építsd bele a ruhatáradba. A pasztell rózsaszín úgy tűnik minden divatház kollekciójában nagy hangsúlyt kapott, tehát ilyen darabot mindenképpen szerezz be. A sárga és zöld színek együtt talán túl hangsúlyosak, de külön-külön egy-egy homogén színnel párosítva tökéletesen fogsz festeni.Válassz lágy esésű anyagokat organikus mintákkal díszítve és hidd el a hatás nem fog elmaradni.

Sok sikert továbbra is az öltözködéshez és az élethez. Várjuk visszajelzéseiteket: be-glamorous@windowslive.com

Puszi: T

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...