2010. január 17., vasárnap

A Chanel divatház

Mint megígértük, terveztünk egy sorozatot, amelyben megismertetünk téged a nagyobb márkákkal és adunk egy kicsit átfogó képet, hogyha meghallod a nevet akkor tudd hova kötni őket, esetleg megcsillanthasd tudásodat mások előtt is. Azért a Chanel-lel kezdem mert nekem személy szerint ez a kedvencem, de a sorozatunk végére biztosan kiderül, hogy Te melyikkel kezdted volna.

A Chanel megalapítása

Alapítás éve: 1921
Alapító: Gabrielle "Coco" Chanel(1883. augusztus 19. – 1971. január 10.)



Coco Chanel: a francia divattervezőnő 1883. augusztus 19-én született Saumurban, Gabrielle Bonheur Chasnel néven. A Chanel név később úgy keletkezett, hogy
egy figyelmetlen hivatalnok kihagyta nevéből az "s" betűt.
Hosszú élete során botrányos szerelmi ügyei számos pletyka forrásául szolgáltak. Volt táncosnő egy vichyi mulatóban, ahol egy huszártiszttel állt össze. Itt vált Coco néven ismertté. Mikor táncosnői pályafutása abba maradt, Párizsba költözött.Ott találkozott a jóképű, gazdag Beau Capellel.Capel segített neki abban, hogy 28 éves korában a Rue Cambon 21. szám alatt kalapboltot nyisson.
Nem sokkal ezután Chanel butikot nyitott Deauvilleben, a normandiai tengerpart divatos üdülőhelyén. Ott kezdte gyártani bő szabású, kényelmes alkalmi ruháit, amelyek híressé tették. Látva, hogy butikja hihetetlenül népszerű, úgy döntött, megnyitja a House of Chanelt.Ünnepelt francia színésznők jártak hozzá vásárolni, ami megalapozta hírnevét. Első arisztokrata ügyfele Marthe, Gounaut-Biron grófnője volt.
(Megjegyzés: hogyha felkeltette érdeklődésedet Coco életrajza, nézd meg az Audrey Tautou főszereplésével készült Coco Chanel című filmet.)

A Chanel-stílus

A Chanel darabok a tükröződő C betűkről is felismerhetőek, a divatház jelmondata a 'Simplicity is elegance', ami annyit jelent, hogy az egyszerűség jelenti az eleganciát. Ez mindent el is mondd a divatház uralkodó stílusáról, igazi kifinomultság jellemzi.
Coco Chanel az ötvenes években kosztümöket, kabátokat, ruhákat stb. tervezett fantáziadús tweedekbõl pántokkal, bársonnyal díszítve a galléron, zsebeken és széleken. A stílust, amely jelenleg ismét aktuális, a Chanel ház mindig új és új variációban mutatja be.
Chanel fejéből pattant ki a „little black dress”, azaz a „kis fekete ruha”, amely minden alkalomra tökéletes eleganciát kölcsönöz viselőjének.(Hordhatod nappalra és estére is, a lényeg az hogy mindig a megfelelő kiegészítőt találd meg hozzá illetve az alkalomhoz). De ő hozta divatba az ingruhát, az estélyi stólát és a rövid női frizurát is, merthogy ő vágatta le először modelljei és a saját haját is.

A Chanel-stílusban 1983-ban következett be igazán nagy változás mikor a művészeti igazgató Karl Lagerfeld lett.

A keze alá tartozott a haute couture, a ready-to-wear és a kiegészítők vonala, és az általa diktált irányvonal sokkolta a világot. Felrázta, megfiatalította a kreációkat, és újabbakat hozott létre, mint például Chanel órákat, bőrápoló termékeket - újabb parfümöket, valamint napszemüvegeket.
Ha már a parfümöket említjük, érdemes említést tenni, a divatházra legjellemzőbb illatról a Chanel N°5-ról:
Az illat forradalmasította a parfümök világát, és ma is az egyik legünnepeltebb kreáció. Pompás frissessége mellett a természetes illatok ódivatúnak és igen költségesnek tűntek. Az első "demokratikus" parfümöt a hölgyek világszerte imádták, és még a szerényebb körülmények közt élők is megengedhették maguknak.



Elmondhatjuk, hogy Chanel mind a parfümök mind az öltözködés terén nagyot alkotott, ma a vörös szőnyegek világa és a legnagyobb kasszasikereket produkáló mozik elképzelhetetlenek lennének nélküle. Olyan hírességek hordják ruháit mint:




Rachel Bilson





Leighton Meester





vagy Kate Hudson





Chanel 2010 tavasz-nyár



(megjegyzés az első fotóhoz: a középső lány a híres magyar topmodell Mihalik Enikő.)





Amint az a ruhákon megfigyelhető, a Chanel idén tavasszal is megmaradt a fekete-fehér összeállításoknál, de ez a vonal a divatházra az év bármelyik szakaszában érvényes. Ami viszont újítás az a fehér és halvány barack illetve a púderrózsaszín használata, amivel idén nem spórolt a tervező.
Ez a három szín egyébként is uralni fogja a palettát egész idényben, úgyhogy Neked is ideje lesz felfrissíteni a ruhatáradat ezekkel a színekkel. Ha inkább az anyagokra koncentrálsz akkor pedig a csipke és a tüll lesz az amiben az idén verhetetlen leszel. A tyúklábmintát továbbra is megtarthatod, főleg a fekete-fehér aprómintás változatát.

Sok sikert az öltözködésben és az életben is egyaránt.Remélem sikerült kicsit megkedveltetnem veled a Chanel-divatot. Ha pedig bármilyen kérdésed van írj a: be-glamorous@windowslive.com-ra.

Puszi: T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...