2012. április 28., szombat

Turi-muri okosan

Nem tudom, hogy a nagy gazdasági világválság áll-e a háttérben, vagy a felvilágosult divatforradalom, de úgy vettem észre, hogy manapság már nem, hogy nem ciki turkálóban járni, hanem egyenesen sikk. Éppen ezért gondoltam, hogy összeszedem azokat a pontokat, amiket én figyelembe szoktam venni, amikor beugrom 1-1 second-hand üzletbe.

Ha tényleg divatos szeretnél lenni, az első számú alapszabály (még a tippek előtt), hogy ne a teljes ruhatáradat ott cseréld le. Vannak ugyan nagyon minőség és márkás darabok, de legtöbbjük akkor az igazi, ha hozzá vásárolsz egy-két szezonális darabot. Az igazi kihívás úgyis az, hogy a kettőből alkoss egy tökéletes, stílusos szettet. Jöjjenek tehát a szempontok:



1. Szánd rá az időt!
Általában nem jó vége van annak ha csak "beugrasz" pár percre egy turkálóba. Egyrészt mert nem tudod szemügyre venni az egész kínálatot, másrészt pedig, ha szorít az idő, lehet hogy olyan holmi is bekerül a kosaradba amit később megbánsz. Általában 45-60 percet érdemes ott tölteni. Ne mellékprogramként gondolj rá, ha marad időd, hanem iktasd be a teendők közé.

2. Válassz típust!
Egy idő után kialakul, hogy kinek melyik fajta üzlet jön be. Van a kilós, ahol kibontják a bálákat, és mindenki túrhat a hatalmas kupacokban. Ilyenkor még jobban örül az ember, ha kincset talál. Ráadásként, ahogy telnek a napok, a kilós ár általában úgy csökken a következő bálabontásig. Ha kevés a kereted a ruhavételre, akkor mindenképpen ezt a fajtát válaszd, mert akár 2-400 Ft-os áron is megkaparinthatsz nagyon jó dolgokat. (Én már Zara felsőt is "lőttem" 300 Ft-ért.)

A másik verzió a vállfás, ahol az eladók szépen sorban, színek szerint csoportosítva kirakják neked az árut, általában egy árcímkével ellátva. Ezek jóval drágábbak szoktak lenni, mint kilós társaik. Előfordul, hogy 3000 Ft-ig is felmennek az árak - ami azért használt ruhánál elég túlzás, tekintve, hogy a nagyobb márkáknál leértékelésnél olcsóbban is megkapod újonnan a terméket. Ha nem szereted macerás ruhakeresgélést, akkor viszont ezt neked találták ki. A színek és fazonok alapján gyorsan meglesz a kiszemelt darab, ha célirányosan mész.

A harmadik verzió a márkás ruhák használt boltja, ahol szinte csak a nagy üzletek illetve dizájnerek ruháit fogod megtalálni - természetesen évekkel ezelőtti kollekciókból. Az ár elég magasra felmehet, de még így is az eredeti töredékéért kapod meg az alig használt vagy akár teljesen új terméket. Mivel a divat nagyon nagyot nem fordul 1 év alatt, innen még totál divatosan is kiléphetsz.

3. Ismerd a méreteid!
Az legtöbb ruha az angol méretezés szerint van beszámozva, így nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy neked milyen számokat kell figyelned. Itt egy táblázat, ami ezt megkönnyíti:
Az igényesebb üzletekben ez ki van függesztve, de ha még elmarad volna, nem árt, ha leírod magadnak a méreteket, vagy kinyomtatod ezt az ábrát. Így könnyen el tudod dönteni, hogy melyik ruha megy és melyik marad.

4. Fehérnemű, cipő tabu!
Mivel igényes nők vagyunk - és miért ne lennénk azok - használt fehérneműt semmiképpen se vásárolj! Az egy dolog, hogy nem tudod, hogy ki hordta előtted, de az alapvető higiéniai szabályoknak sem felelnek meg általában ezek a holmik.
A cipővel is vigyázni kell. Általában nem a legjobb minőségű darabok találhatóak ezekben az üzletekben, illetve az ilyen cipők a gombás fertőzések melegágya tud lenni. Ezeken a dolgokon inkább ne spórolj, hanem fektess be egy márkásabb darabba.

5. Próbafülke, vizsgálat kötelező!
Mindig próbáld fel az adott darabot, ne ránézésre döntsd el, hogy jó lesz-e. Ez 2 dolog miatt is hasznos: 1. rájössz, hogy 3D-ben azért egészen máshogy fest némelyik darab és 2. miközben a tükör előtt forgolódsz könnyebben észreveszed a kimoshatatlan foltokat, szakadásokat...stb.

Soha ne vegyél meg egy darabot sem "majd belefogyok" felkiáltással! Valószínű ez nem fog megtörténni, és még a néhány száz forintos bukás is felesleges pénzkidobás. Továbbá mindig ellenőrizd tetőtől talpig, hogy az adott ruha mennyire foltos (ha igen, akkor mosható-e: általában ha a folt átüt az anyag másik oldalára, akkor menthetetlen), rojtos, bolyhos vagy szakadt.

+1. Ne keseredj el!
Néha nagyon jó ruhákról kell lemondanod amit egy kis hiba miatt nem veszel meg, de ha kitartóan keresgélsz, biztosan találsz majd másikat. Az is előfordulhat, hogy 1 órát feleslegesen körözöl, és semmi nem akad a kezedbe ami tetszene, vagy jó lenne rád. Ha 34-36-os méret vagy, akkor ez kifejezetten igaz lehet, mert a Nyugat-Európai ruhák általában nagyok (sajátos étkezési szokásaik következtében.)

Turkálóba járni nem csak azért éri meg, mert potom összegért frissíthetsz ruhatárat, vagy mert belebukkanhatsz egy igazi dizájnerdarabba, hanem azért is, mert igazán különleges ruhákat találhatsz, ami nem jön szembe veled az utcán, és kifejezheted vele a valódi egyéniségedet. Ha eddig nem mertél belevágni, mert égőnek gondoltad, akkor vágj bele! Senki nem fogja megmondani rólad, hogy azt a szuper Marks&Spencer felsőt nem a plázában vásároltad! :)

Puszi: T

Képforrás: google.com

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...